Hvis du opplever vannlatingsproblemer hvor blæren ikke tømmes fullstendig, er det viktig at du får hjelp til å tømme blæren. I mange tilfeller vil bruken av engangskatetre være den foretrukne løsningen som kan gi deg tilbake kontrollen over blæren din, slik at du kan føle deg trygg i hverdagen.
For å oppnå en god rutine for engangskateterisering er det viktig å finne et kateter som passer for deg. Med det riktige kateteret og en god rutine for kateteriseringen din kan du redusere risikoen for komplikasjoner som urinveisinfeksjoner. Dermed kan du ha en helt vanlig hverdag uten å bli begrenset av dine vannlatingsproblemer.
Engangskateterisering: Hva er det?
Engangskateterisering er en metode til å tømme blæren hvis du ikke kan tisse på normal måte. Det gjøres ved hjelp av et kateter, som er et tynt rør som føres inn i blæren via urinrøret. Ytterst på kateteret er det små hull slik at urinen renner inn gjennom kateteret og tømmes. Det finnes både permanente katetre og engangskatetre. I dag er engangskateteret den foretrukne metoden, da det er en diskré, effektiv og hygienisk løsning.
Det kan være flere årsaker til at menn og kvinner opplever vannlatingsproblemer som krever kateterisering, som for eksempel:
- Forstørret prostata
- Prostatakreft
- Ettervirkninger av operasjon
- Nerveskader eller nevrologiske sykdommer som påvirker signalene mellom hjernen og blæren.
Hvis du har problemer med å tømme blæren, er det først og fremst viktig at du kontakter helsepersonell. Det krever grundig opplæring og veiledning før du begynner med bruk av engangskatetre. Helsepersonell vil også kunne fastslå årsaken til dine vannlatingsproblemer og dermed finne den riktige behandlingen for deg.
Slik oppnår du en god rutine for din engangskateterisering
For å oppnå en hygienisk og behagelig kateterisering er det flere trinn du kan følge:
- Vask hendene grundig med såpe og vann før kateteriseringen.
- Unngå berøring av den glatte delen av kateteret.
- Følg alltid instruksjonene som er beskrevet i brukerveiledningen med mindre legen din har informert deg om noe annet. Kateteret bør føres inn langsomt og forsiktig. Hvis du opplever smerte, ubehag eller motstand, bør du søke råd hos helsepersonell. Kateterisering kan føles litt uvant når du først starter med det, men det skal ikke gjøre vondt.
- Sørg for å tømme blæren helt for å unngå resturin som kan føre til infeksjoner. Rett deg gjerne opp før du trekker kateteret sakte ut for å sikre at blæren er helt tom.
Få tilgang til gratis prøver og rådgivning med Coloplast Assistanse
Hvis du er usikker på hvilket engangskateter du bør velge, eller hvis du har spørsmål om hverdagen som kateterbruker, kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse er et servicetilbud hvor du kan få råd, veiledning og inspirasjon som er relevant for deg som kateterbruker. Du har også mulighet for å bestille gratis prøver på engangskatetre slik at du kan prøve forskjellige produktvarianter og finne den løsningen som gjør hverdagen din lettere.
Hvis du har spørsmål om produktvalg eller om engangskateterisering generelt, kan Coloplasts erfarne sykepleiere også hjelpe deg med å besvare spørsmålene dine og gi deg veiledning.