En guide til å lese og analysere tekster på bokmål og nynorsk i ulike sjangere og ta stilling til spørsmål tekstene tar opp
Skrevet av Norgesuniversitetet.no:
Hjem » Artikler » En guide til å lese og analysere tekster på bokmål og nynorsk i ulike sjangere og ta stilling til spørsmål tekstene tar opp
Lær å lese og analysere tekster på bokmål og nynorsk i ulike sjangere og ta stilling til spørsmål tekstene tar opp
Hei! Jeg er norsklæreren ved Norgesuniversitetet.no, og i denne spennende og lærerike artikkelen vil vi sammen dykke ned i lese- og analyseverdenen. Vi skal se på hvordan man kan lese og analysere tekster på bokmål og nynorsk i ulike sjangere, og hvordan ta stilling til spørsmål tekstene tar opp. Jeg håper du blir inspirert og lærer noe nytt!
Bokmål og nynorsk: To nøkler til den norske litteraturen
For å lese og analysere tekster på bokmål og nynorsk er det viktig å kunne skille mellom de to målformene. Bokmål og nynorsk ble begge til i løpet av 1800-tallet som parallelle skriftspråk for det norske folk. Her er noen hovedtrekk og forskjeller mellom dem, som du kan ha i bakhodet når du leser:- Bokmål er mer inspirert av dansk og bymål, og er i dag den mest brukte målformen- Nynorsk har sine røtter i norske dialekter og selve landsmålet
Hvordan lese og analysere tekster i ulike sjangere
For å kunne lese og analysere tekster på best mulig måte, er det lurt å kjenne til forskjellige sjangere og teksttyper. Her er noen tips om hvordan du kan gå frem i analysen av ulike sjangere:
Prosa
– Romaner og noveller: Husk at en roman ofte er en lengre fortelling, mens noveller er kortere og mer konsise.- Stilart og språk: Se etter særtrekk og virkemidler som forfatteren bruker for å formidle budskapet sitt.
Lyrikk
– Dikt og sangtekster: Legg merke til rim, rytme og ordvalg. Visste du at lyrikk ofte er mer følelsesladet enn andre sjangere?- Virkemidler og form: Kanskje forfatteren bruker metaforer eller allegorier for å si noe om temaet sitt?
Drama
– Skuespill og filmmanus: I et drama er dialogen viktig, og den gir oss ofte innsikt i personene og handlingen.- Dialog, monolog og scenografi: Vær oppmerksom på hvordan skuespillere og omgivelsene på scenen uttrykker mening, budskap og stemning.
Sakprosa
– Artikler, essays og kronikker: Mange av disse teksttypene har en argumenterende funksjon, og det kan være smart å se på hvordan forfatteren begrunner synspunktene sine.- Argumentasjon og begrunnelser: Undersøk om argumentene holder vann og om de er godt underbygget med kilder, fakta og logikk.
Ta stilling til spørsmål tekstene tar opp
Når du leser og analyserer tekster, er det viktig å engasjere deg i tekstens budskap og problemstillinger. Reflekter over forfatterens synspunkt og hva teksten egentlig vil formidle. Spør deg selv:- Hva er tekstens hovedbudskap?- Hvordan formidler forfatteren dette budskapet?- Er det noen problemstillinger eller spørsmål som teksten reiser?
Skriv et tekstresymé og formuler en personlig mening og vurdering
Etter å ha lest og analysert teksten, er det lurt å lage et kort resymé hvor du oppsummerer tekstens hovedpoeng og viktige elementer. Dette kan hjelpe deg med å få en bedre oversikt over teksten som helhet.Til slutt kan du formulere din egen mening og vurdering av teksten. Kanskje du ikke er enig i alt forfatteren sier, eller kanskje du har noen innsikter som kan bidra til en interessant diskusjon. Ikke vær redd for å dele dine tanker og meninger!Husk at lese- og analyseevnen din vil utvikle seg med erfaring og øvelse. Lykke til på din litterære reise!