Når et kateter blir en fast del av hverdagen din, er det avgjørende at du føler deg trygg ved kateteriseringen, slik at det blir en positiv opplevelse. Det er helt naturlig å være nervøs de første gangene, men med tid og øvelse vil kateteriseringen gradvis føles mer trygg, og til slutt vil du kunne utføre det raskt og enkelt.
Det finnes mange gode tips til hvordan man som mann kan selvkateterisere på en behagelig måte. Husk at det kan variere fra mann til mann hvilke teknikker som fungerer best. Derfor er det en god idé å lese om forskjellige råd og deretter eksperimentere for å finne den metoden som passer best for akkurat deg. Nedenfor kan du finne informasjon om forskjellige katetre for menn samt veiledningsvideoer til kateterisering fra Coloplast.
Basal kunnskap om hva et kateter er, og hvilke typer som finnes
Et kateter er et tynt, fleksibelt rør som føres inn i urinblæren slik at den kan tømmes for urin. Kateteret brukes til å lede urin ut av kroppen, enten i en oppsamlingspose eller direkte i toalettet. Katetre kan både fås som permanente katetre og engangskatetre, og de kan innføres enten via urinrøret eller via en liten åpning i magen. Permanente katetre blir sittende i blæren over lengre tid, mens engangskatetre kun er i blæren i den perioden hvor du aktivt tømmer blæren for urin.
Katetre kan innføres av andre, men man kan også gjøre det selv. Gjør man det selv, kalles det selvkateterisering, og dette er den foretrukne metoden for blæretømming. Ved selvkateterisering føres et engangskateter inn i blæren via urinrøret.
Selv om både menn og kvinner kan selvkateterisere, gjøres det ikke helt på samme måte. Hovedtrekkene for kateteriseringsprosessen er omtrent like, men på grunn av menn og kvinners anatomi er det visse forskjeller i innføringsprosessen.
Hvordan selvkateteriserer du som mann?
Når du skal til å selvkateterisere, er det viktig å vite at du ikke skal gjøre det alene uten støtte. I begynnelsen vil du bli opplært av helsepersonell, slik at du lærer de korrekte teknikkene og føler deg trygg ved prosessen. Rådene under er derfor kun veiledende og kan variere avhengig av hvilken type kateter du bruker. Hvis du er usikker på noe, skal du kontakte legen din, sykepleieren eller annet helsepersonell.
Før selvkateterisering:
- Tøm blæren, hvis mulig, før du begynner selvkateteriseringen.
- Vask hendene grundig med såpe.
- Forbered kateteret og plasser det nær toalettet, slik at det er lett tilgjengelig når du skal selvkateterisere.
- Det er også lurt å vaske området rundt urinrørsåpningen med vann daglig. Hvis det er blod eller avføring i området, bør du vaske deg med mild såpe før bruk av kateteret.
Under selvkateterisering:
- Stå eller sitt foran toalettet.
- Hold penis strukket oppover langs magen og trekk forhuden tilbake.
- Før forsiktig kateteret inn i urinrøret til urinen begynner å renne. Skyv deretter kateteret ytterligere 1 cm inn.
- Fjern langsomt kateteret når urinen stopper å renne.
- Drei forsiktig kateteret mens du trekker det ut, og hold igjen hvis det kommer mer urin.
- Trykk eventuelt på blæren eller hold kateteret i en annen posisjon for å sikre at blæren er helt tømt.
Etter selvkateterisering:
- Kast det brukte kateteret.
- Vask hendene grundig med såpe.
Denne fremgangsmåten sikrer en sikker og hygienisk selvkateterisering og kan hjelpe med å forhindre infeksjoner og andre komplikasjoner.
Veiledningsvideoer kan være veien frem for deg som er litt usikker på selvkateterisering
De første gangene du skal selvkateterisere alene kan det være litt overveldende – og det er helt normalt! Ønsker du å gjennomgå prosessen for kateterisering hos menn enten før eller under selve kateteriseringen, men du er hjemme uten helsepersonell i nærheten? Da kan du med fordel se på Coloplasts veiledningsvideoer, som viser hvordan du som mann bruker et kateter.
De animerte veiledningsvideoene er ideelle for de menn som foretrekker å få ting visualisert.. Det finnes en rekke videoer som viser kateteriseringsprosessen for de ulike typene katetre som Coloplast forhandler. På siden med videomaterialet kan du også se en video om urinveissystemet hos menn, som kan gi deg grunnleggende kunnskap om hvordan urinveissystemet fungerer, samt hvordan et kateter skal brukes.
Få hjelp og veiledning til selvkateterisering
Står du i en situasjon hvor katetre skal bli en del av din hverdag, enten for en kortere periode eller mer permanent? Og synes du det er litt vanskelig å finne ut hvordan du skal innføre et kateter? Da er det hjelp å få! Hvis du kontakter Coloplast Assistanse, kan du få råd, veiledning og hjelp til de spørsmålene du måtte ha.
Kateterbrukere og andre kan nemlig gratis kontakte Coloplasts sykepleiere, som er tilgjengelig på telefo mandag til fredag kl. 09:00-16:00. Ønsker du at en sykepleier fra Coloplast Care skal ringe deg, kan du også fylle ut kontaktskjemaet på deres nettside, hvor en sykepleier vil ta kontakt med deg så raskt som mulig.
Via Coloplast Assistanse kan du også få tilsendt gratis vareprøver, slik at du for eksempel har mulighet til å prøve forskjellige katetre og dermed finne den eller de variantene som passer til deg, din hverdag og din livsstil.