Norgesuniversitetet har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Opphavsrett og podcast

Om denne siden

På denne siden vil det etter hvert komme mer informasjon. I mellomtiden henviser vi til DelRett som er Norgesuniversitetets nettside om opphavsrett. Du finner den til høyre.

Hvor finner jeg bilder jeg kan bruke?

Dersom du er på jakt etter bilder du kan bruke og som du vil legge åpent ut på nettet, så finnes det bl.a. to gode muligheter:

Google

I Google velger du først <Bilder> øverst i menyen. Velg så <Avansert bildesøk> som du finner etter knappen "Søk etter bilder". Under <Brukerrettigheter> kan du så velge en lisens som gjør at du kan bruke bildet i en rekke sammenhenger. Lenke til avansert bildesøk. Du kan velge mellom søk på disse lisensene:

  • Merket for gjenbruk
  • Merket for kommersiell gjenbruk
  • Merket for gjenbruk med endringer
  • Merket for kommersiell gjenbruk med endringer

Eksempel: Lenken fører til et søk etter et bilde av en "sailboat". Bildene du finner er merket for lovlig gjenbruk. Som du ser kommer det opp mer enn 4000 bilder. 

Flickr.com

Flickr er et stort bildearkiv som brukes bl.a. av profesjonelle fotografer for å promotere og selge bilder. Men mange folk legger også ut bilder som andre kan få lov til å bruke. Under er lenke til et søk etter bilder av  "sailboat" som du kan bruke. Som du vil se, finner du mer enn 49.000 bilder. Lenke til søk.

Du må selv sjekke lisensen

Dersom du finner et bilde på en av måtene over, må du se nøye på hvilken lisens som er knyttet til akkurat det bildet du ønsker å bruke.