Filosofiforeleser ble dronning av iTunesU

Foto: Mali A. Arnstad

Oxford-foreleser Marianne Talbots podcast om filosofihistorien har blitt lastet ned en halv million ganger på iTunesU.

Likevel har bare to av 80 filosofilærere ved Oxford kastet seg på podcast-bølgen

- De er ikke engang nysgjerrige, sier Marianne Talbot til Norgesuniversitetet.

Hun mener barrierene mot podcasting er at forelesere er redde for å miste kontroll, er sjenerte og tror de blir overflødige for studentene.

Mange muligheter

Talbot håper flere i akademia vil se at opptak, lagring og avspilling av forelesninger er en unik mulighet for å få hele verden som publikum. Og samtidig har det stor nytteverdi for studentene.

- Podcasting har et enormt potensiale for bredere deltakelse, mener Talbot

Overraskende 1. plass

For Oxford-foreleseren startet ItunesU-eventyret da hun for to år siden sa ja til opptak i serien "Philosophy for beginners".

Hun tenkte ikke mer på saken før forelesningen "A romp through the history of philosophy" ett år seinere lå øverst på lista til iTunesU: Den ble daglig lastet ned 20.000 ganger.

Talbot får ofte e-poster fra studenter som vil diskutere filosofi etter at de har sett henne på nettet. Da er de mest opptatt av:

• Kant
  • Meningen med livet
  • Logikk
  • Politisk filosofi

Nå tenker Talbot mer strategisk rundt bruken av Podcast for hennes egen del. Planen er at podcastene skal danne basis for et nettkurs, som også skal bli en lærebok.

Hun er også kjent for bloggen om å ta vare på sin demente mor gjennom mange år, noe hun nå skal skrive bok om.

Sist oppdatert: 6. okt 2010